Heeft u vragen over onderhoud of restauratie van uw antiek

U wilt uw antiek in de was zetten, of wilt aan uw antieke bureau kast of tafel zelf iets wegwerken, bijwerken of restaureren? Raadpleeg altijd eerst een antiquair of restaurateur.

U kunt ons altijd mailen mijnAntiek@dubbeledeurantiek.nl voor gratis advies.

 

Klik hier voor prijs en verkrijgbaarheid van de door ons gebruikte antiekwas.

 

Antieke kasten, tafels en bureaus en een modern gezinsleven gaan prima samen.

Het is wel aan te raden een paar eenvoudige regels/tips in gedachte te houden:

  • Schoonhouden. Neem antieke kasten en andere meubelen liever nooit vochtig af. Ook niet met een uitgeknepen zeem. Gebruik een ouderwetse stofdoek.
  • Onderhoud. Voorzie elk meubel ongeveer één keer per jaar van een zeer dunne waslaag. Ook gelakte of gepolitoerde meubelen. Dit beschermt tegen invloeden van buiten. (klik hier en lees meer over het verwerken van antiekwas)
  • Werkbladen. Oppervlaktes die intensief gebruikt worden zoals tafelbladen en bureaubladen kunt u beter wat vaker met een was behandelen, tot maximaal 6 keer per jaar. Breng ook dan de was zeer dun aan.
  • Luchtvochtigheid. Houdt de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar antieke kasten en tafels staan in de gaten 55% is ideaal. Schommelingen tussen 45% en 65% zijn geen probleem.  In de zomer zal de luchtvochtigheid soms enige tijd wat hoger zijn. Meestal is dat geen probleem het extra vocht opnemen gaat betrekkelijk langzaam en het afgeven van dit extra vocht in een periode van normale waarde gaat ook weer zo geleidelijk dat de natuurlijke werking van het hout dit kan opvangen zonder dat dit schade oplevert. Wees echter alert in een periode van langdurige vorst. De relatieve luchtvochtigheid daalt dan snel tot onder de 20% In een dergelijke droge omgeving geeft het hout heel snel vocht af. Te snel. De kans op schade is dan vrij groot. Klik hier voor meer informatie over Antiek en luchtvochtigheid.
  • Ruiten en spiegels. Reinig de ruiten of het spiegelglas in een antiek meubel met zo min mogelijk vocht. De spiritus in b.v. glassex kan de politoer of was aan tasten. Dit resulteert op den duur in verbleekte grijsachtige lijsten langs het glas/ de spiegel.
  • Ongelukjes. Indien u iets morst op uw antieke houten meubel verwijder het vocht dan deppend (zie ook meubelstoffering). Ga niet wrijven! Laat de plek opdrogen en behandel de plek na met antiekwas.
  • Meubelstoffering. Vlekken verwijderen uit stoffering is een wereld op zich. Veel vlekken hebben een specifieke behandeling nodig. Deppen is voor stoffering en tapijt meestal niet goed. De vlek verwijdert u wel maar het oppervlak kan beschadigd raken zodat de schade later groter blijkt. Voor een advies over het verwijderen van 1200 verschillende vlekken kunt u terecht in de database van "James" (klik hier).
  • Gebruik geen: Gebruik geen geïmpregneerde meubeldoekjes. Gebruik geen sprays of spuitbussen met was.
  • Gebruik wel: Gebruik onderzetters. Werk met een muismat. Ook beter voor een juiste werking van de muis. De pootjes van de muis verzamelen namelijk was (slecht voor tafel of bureau) en de bal van de muis hangt dan te hoog boven het hout en gaat haperen.
  • Molton. Er zijn speciale molton onderlakens verkrijgbaar met een niet vochtdoorlatende laag. Gebeurt er tijdens een diner aan een mooi gedekte tafel een ongelukje met de rode wijn dan is er geen reden tot paniek. Het vocht kan namelijk niet bij uw mooie antieke tafelblad.
  • Let op: In de rubber voetjes van monitoren, laptops etc. kunnen weekmakers voorkomen die de was of politoer van meubels kunnen aantasten. Geen probleem wanneer u soms met uw laptop aan de coulissetafel zit. Maar wel gevaarlijk wanneer dergelijke voetjes permanent op dezelfde plek staan.  Plak er dan een stukje vilt onder.

 

Laat u door bovenstaande geen schrik aan jagen. Uw antieke meubelen geven zoveel meer sfeer, ze vragen er een heel klein beetje extra aandacht voor terug.

Geniet van uw antiek.

 

Klik hier voor prijs en verkrijgbaarheid van de door ons gebruikte antiekwas.

 

© 2007 - 2024 AntiekSite.nl | sitemap | rss